Uw medische gegevens delen

Uw medische gegevens bij uw apotheek 

Welke gegevens houdt mijn apotheek bij en waarom? 

Uw apotheek houdt uw persoonsgegevens en gegevens over uw medicijngebruik bij. Dit doet uw apotheker om ervoor te zorgen dat u uw medicijnen zo veilig mogelijk kunt gebruiken. De apotheek let bijvoorbeeld op de volgende aspecten:

  • Heeft u deze medicijnen al eerder gebruikt?
  • Gebruikt u andere medicijnen met dezelfde werking?
  • Gaat dit medicijn goed samen met de andere medicijnen die u gebruikt? Sommige medicijnen gaan elkaars werking tegen. De medicijnen werken niet goed of versterken elkaar juist. U kunt dan meer last krijgen van bijwerkingen. Deze invloed van medicijnen op elkaar heet 'wisselwerking' of 'interactie'. Bent u onder behandeling van verschillende artsen? Dan weten zij soms niet van elkaar welke medicijnen ze voorschrijven. Of soms is een arts niet op de hoogte van een wisselwerking. Daarom is het belangrijk dat de apotheek weet welke medicijnen u allemaal gebruikt. Uw apotheker let er goed op dat u deze medicijnen veilig kunt combineren.
  • Is het medicijn geschikt voor u? Sommige medicijnen zijn bijvoorbeeld niet of minder geschikt bij zwangerschap of borstvoeding, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de baby. Of iemand is allergisch voor een bepaalde stof. Ook kunnen sommige medicijnen beter niet worden gebruikt bij bepaalde aandoeningen.

Wilt u meer weten over wat de apotheek doet om ervoor te zorgen dat u uw medicijnen zo veilig mogelijk kunt gebruiken? Lees dan het thema op apotheek.nl: 'zorg van de apotheker'

Uw gegevens delen met andere apotheken en zorgverleners

Waarom moeten andere zorgverleners mijn gegevens kunnen zien? 

Wat gebeurt er als u onverwacht bij een andere apotheek of arts moet aankloppen? Of als u naar het ziekenhuis moet? Dan is het erg belangrijk dat de andere apotheek of zorgverlener van uw medicijngebruik op de hoogte is. Daarom werken apothekers, huisartsen en medisch specialisten in uw regio samen. Zij kunnen gegevens elektronisch delen via een regionaal beveiligd netwerk: het landelijk schakelpunt (LSP). Als u bijvoorbeeld bij een andere apotheek komt, kan deze uw medische gegevens bij uw eigen apotheek opvragen. Zo kan de apotheker uw medicatiegebruik goed controleren. Uw eigen apotheek ontvangt vervolgens weer informatie van de andere apotheek over de geleverde medicijnen. Voor het inzien van uw gegevens door andere zorgverleners moet u wel toestemming geven. Als u dat doet, heeft uw eigen apotheek altijd een volledig overzicht van uw medicatiegegevens. Uw medicijngebruik verloopt dan zo veilig mogelijk.

Toestemming geven om uw gegevens digitaal uit te wisselen via het LSP

Hoe kunt u toestemming geven?

U kunt toestemming geven bij een bezoek aan de apotheek, maar dit kan nu ook gemakkelijk online:

Locatie Princestraat 

Locatie Randweg

Locatie Zeehos

Locatie Julianalaan

Meer informatie over de uitwisseling van gegevens en hoe u daar toestemming voor kunt geven, vindt u op de volgende pagina's:

Logo volgjezorg.nl

Natuurlijk kunt u met eventuele vragen ook altijd terecht bij uw apotheker.

Aanmelden? Stuur ons gerust een mail!